Image
menu
Storitve | Posvetovalnica | Zdravstveno varstvo čebel

Zdravstveno varstvo čebel

 

Uspešnost čebelarjenja je močno odvisna od uspešnosti zatiranja varoj, poletno zdravljenje čebel (po zadnjem točenju medu) pa spada med pomembnejše ukrepe za nadzor nad boleznijo.

 

Varoza spada med najpomembnejše zajedavske bolezni čebelje družine. Večji del razvojnega kroga zajedavca poteka v pokriti zalegi, infestirane čebele pa so že na razvojni stopnji ličinke toliko poškodovane, da se polegajo z zmanjšanimi možnostmi za normalno prezimovanje. 

 

ČebelaPanjSatjeMed

 

Bolezen povzroča pršica po imenu Varroa destructor, bolezenske znake pa lahko opazimo tako na zalegi kot na odraslih čebelah (nestrnjena zalega, odrasle čebele z atrofiranim abdomnom in krili, poškodbe tipalk in okončin, čebelja družina številčno slabi dokler ne propade). Poškodovane čebele lezejo po bradi ali pred čebelnjakom, kamor jih odvržejo druge čebele, so nemirne, se vrtijo na mestu ali krilijo, kot da bi hotele poleteti. Zelo pogosto je opaziti prisotnost sekundarnih infekcij, pojavljajo pa se tudi roji v sili.  Več ... 

 

Varoza povzroča veliko gospodarsko škodo, zatiranje povzročitelja pa postaja vse bolj zahtevno. Pomembno je, da se zatiranja varoj lotimo sistematično in odgovorno, s preudarno uporabo registriranih zdravil (akaricidov). Pred izborom zdravila se je zaželjeno posvetovati s pristojnim veterinarjem območne enote VF NVI in upoštevati njegova priporočila (VF NVI enota Kranj: mag. Mira Jenko Rogelj, DVM;      T: 04 2770-620, M: 041 645-769).

 

Trenutno je v Sloveniji registriranih več vrst naravnih (organske kisline in eterična olja) ter sintetičnih zdravil za zatiranje varoje. Ta bodo čebelarjem odslej na voljo tudi v naši Veterinarski posvetovalnici v Tenetišah. Izdaja in poraba teh zdravil morata biti evidentirani v Dnevniku veterinarskih posegov, ki so ga čebelarji ob nabavi zdravila dolžni predložiti.

 

Za podrobnejše informacije smo dosegljivi v naših Veterinarskih posvetovalnicah in na naših telefonskih številkah.  

Delovni čas Posvetovalnice z izdajo veterinarsko - medicinskih sredstev:

  • delovnik

8h - 12.00 in 15h-19h

  • sobota

8.00 - 12.00

 

Kontakt:

Telefon:  (04) 2565-102
E-pošta:  ambulanta@vpt.si 

 

Informacije po telefonu: 

med 8.00 in 12.00 uro

Navodila za uporabo zdravil

Dodatne informacije

 

 


Brošure / letaki:

 

 

PRI DELU Z ORGANSKIMI KISLINAMI JE POTREBNO UPORABLJATI USTREZNA ZAŠČITNA SREDSTVA:

 

  • na kislino odporne rokavice

  • zaščitna očala

  • obleka, odporna na kisline

  • dihalna maska z ustreznimi filtri

Zdravila, pripomočki in krmni dodatki